Vikingarna

Historien om Vikingarna är lika fantastisk som självklar. Gruppen har under fyra decennier turnerat både i Sverige och våra grannländer för att med värme och ödmjukhet ge sin publik en minnesvärd kväll. Det är mer än välförtjänt att killarna kommit att kallas Nordens populäraste dansband.

Det hela börjar redan 1959 då Ji Coo & the Vikings bildas i Arvika. Gruppen når framgångar med listplaceringar och spelningar på anrika Nalen i Stockholm. Ändå spricker gruppen, mitt itu bokstavligt talat. Resultatet blir två band. När the Vikings bildas efter brytningen med Ji Coo's presenteras två nya medlemmar. En av dem, saxofonisten Tony Eriksson, återfinns hos Vikingarna även idag.

Populariteten minskar inte med splittringen. Förutom ett späckat turnéprogram, producerar killarna sina första skivor. När låten "Tennessee Waltz" släpps 1963, säljs den i omkring 20.000 exemplar, vilket räknas som en stor försäljningsframgång.

1965 slutar Tony Eriksson hos The Vikings, istället träder Jörgen Arnemar in på saxofon och gitarr. Han skulle med tiden bli nyckelfigur i Vikingarna och betyda mycket för bandets utveckling och dagens stora framgångar.

Samma år sätter sig Anders Erixon bakom trummorna, även han kom att bli en musiker att räkna med i framtiden.

En försommarkväll 1973 i lagret på Öhrnells ingenjörsfirma i Karlstad sitter Vikings och jammar med en bandspelare på som förevigar stunden. Bandet skickas senare till olika skivbolag för att testa om det håller. Och efter ytterligare en demoinspelning en månad senare i Sten & Stanleys studio får grabbarna napp. Det är Bengt Palmers på EMI som tycker att det låter fantastiskt bra för att vara ett dansband. När kontraktsförslaget når Jörgen Arnemar har Palmers skrivit Vikingarna. Och så får det bli.

Förutom Arnemar på gitarr/saxofon består bandet den här tiden av; Tord Sjöman på piano/orgel, Christer Linde på trumpet, Per-Anders Carlsson på trummor, Börje Gunnarsson på bas samt sångaren Stefan Borsch.

När titelspåret från LPn "På Världens Tak" 1974 går in på Svensktoppen är cirkusen i full gång. Listplaceringen medför en kraftig efterfrågan på bandet. Publiken strömmar till. Framförallt turnerar Vikingarna i Väst- och Mellansverige med inriktningen på mogendans. I juni 1974 sänder Riksradion i Karlstad en närmare trettio timmar lång sändning kring midsommarfirandet. Stolt presenteras hela den värmländska dansbandseliten; Sven-Ingvars, Örjans och Vikingarna.

Redan efter ett halvår släpps gruppens andra platta "Här Kommer Vikingarna". Låten "För Sjuttio År Sedan" går direkt in på en sjätteplats på Svensktoppen. Trots skivframgångar understryker Pelle Nilsson, då bokningsansvarig för bandet, att det viktigaste är ändå spelningarna för danspubliken. Och turnerandet fortsätter oförminskat.

I november 1974 är det så premiär för Vikingarna i TV. Programmet heter "Sveriges Magasin" och går på bästa sändningstid. Och på våren 1975 viker Sveriges Radio ett antal timmar på lördagskvällen för den alltmer populära dansbandsmusiken. I första programmet av "I afton dans" återfinns givetvis Vikingarna. Programmet, liksom bandet skulle visa sig fortsätta in i 90-talet.

När så det första albumet av "Kramgoa Låtar" ges ut -75 har bandet bytt skivbolag. Nu sorterar man under etiketten Mariann som ägs av Bert Karlsson. Ett samarbete som skulle ge båda parter oanade framgångar. I juli går LPn direkt in på Kvällstoppen. Samtidigt ger sig grabbarna ut på Gotlandsturné, en av de längsta som bandet gjort hittills. För än så länge är de amatörer med civila yrken vid sidan om musikerlivet.

"Du Gav Bara Löften" från "Kramgoa Låtar 1", når den 10 augusti 1975 vad killarna inte vågat drömma om när de jammade i Öhrnells lagerlokal. Förstaplatsen på Svensktoppen,. Singeln säljer även bra så den dessutom hamnar på Kvällstoppen. I slutet av augusti har "Kramgoa" sålts i 50.000 exemplar, vilket betyder bandets första guldskiva.

Trots att en del musikkritiker ägnar spalterna på att skriva ner såväl dansbandsmusiken som Vikingarna, fortsätter bandets segertåg. Som ytterligare ett bevis på populariteten utnämns låten "Du Gav Bara Löften" till Årets populäraste låt -75 i en omröstning arrangerad av radioprogrammet Svensktoppen.

I februari påföljande år släpps "Kramgoa Låtar 2". Expressen berömmer bandet för ett snyggt jobb. På två och en halv vecka säljs 89.000 exemplar i Sverige och 10.000 exemplar i Norge vilket gör att de får motta en norsk silverplatta.

När gruppen i september 1976 utökar med en saxofonist återvänder en i sammanhanget kär gammal vän. Tony Eriksson som var medlem under namnet The Vikings blir ordinarie och Vikingarna befäster sin ställning i dansbandens elitserie.

Framgångar förändrar inte Vikingarnas hårda arbete. Under de oändliga turnéerna spelar orkestern minst fyra timmar varje kväll. De installerar själva sin utrustning vid varje spelning. Platserna varierar alltifrån små festplatser till större danslokaler. Visst är det jobbigt, erkänner killarna, men belöningen är alltid vår glada publik. Den är värd allt slit och släp.

I september 1976 delas årets guldskivor ut. Vikingarna får både guld och platina för "Kramgoa Låtar 1", "2:an" och "3:an" som bara funnits att köpa i handeln tio dagar innan utdelningen.

Så följer 4, 5 och 6 i serien "Kramgoa" och 1977 når bandet den fantastiska försäljningssiffran 1,5 miljoner sålda skivor för de hittills utgivna plattorna.

På hösten 1977 lämnar Per-Anders Carlsson över trumstockarna till ännu en hemåtvändande musiker. Trummisen Anders Erixon gör "comeback" med ett engagemang hos legendariska Spotnicks i ryggen.

I augusti 1978 deklarerar sångaren Stefan Borsch att han hoppar av. Genast börjar spekulationerna om att storhetstiden nu är förbi för Värmlandspôjkera. Det blir Christer Sjögren från dansbandet Pelles som med kraft bevisar motsatsen när han i september blir en Viking. Det visar sig också rätt snart att han är mer än accepterad av såväl publiken som killarna i bandet.

Det börjar talas om dansbandskris 1979. John Travolta dansar på vita duken och dansmusikerna ersätts alltmer med discjockeys. Vikingarna märker dock inget av den påstådda krisen. Singeln "Djingis Kahn" placerar sig högst upp på Svensktoppen och albumet "Kramgoa Låtar 7" säljer lika bra som föregångarna. Antalet bokningar ligger kvar på 130 spelningar per år.

När Vikingarna kliver in i 80-talet sker ännu en förändring i gruppen. Börje Gunnarsson som varit med ända sedan 1969 stiger åt sidan för basisten Lars-Åke Svantesson från Norrköping. Förutom en mycket duktig musiker är Lars-Åke även producent och arrangör för andra orkestrar mellan turnéerna.

"Hallå Västindien" blir undertiteln till "Kramgoa Låtar 9". Stora delar av skivan görs på video, som nu har blivit ett allt populärare media. Göteborgs-Posten skriver 1981 om massor av människor som använder sin semester till att följa Vikingarnas turnéer. Populariteten fortsätter med oförminskad kraft. Publikrekorden avlöser varandra. Folk trotsar regnväder för att få tillfälle att dansa till sina favoriter.

Samma år som tionde "Kramgoa" släpps vinner gruppen Min Världs omröstning om landets populäraste dansband. I prismotiveringen konstateras att "bandet behållit sin popularitet genom åren och haft sammanlagt tretton låtar på Svensktoppen, varav hälften förstaplaceringar". Så följer "Kramgoa Låtar 11" och 1984 släpps nummer 12 med undertiteln "Albatross", en låt som Vikingarna och Bert Karlsson försökt få med i Melodifestivalen vid två tillfällen. Och utan framgång. Men både LPn och låten mottas bättre av publiken och vid den så kallade Midemmässan i Cannes får dessutom låten fem stjärnor vid förläggarnas betygssättning.

Så bestämmer sig kapellmästaren Jörgen Arnemar för att sluta. Men bara för att kunna inrikta sig mer på att sköta organisationen och ekonomin kring bandet. Erik Lihm fyller tomrummet på scen efter Jörgen. Erik har liksom Christer Sjögren ett förflutet i Pelles.

1985 kommer den trettonde Kramgoa plattan. Nu börjar Norge bli alltmer intresserade av det svenska dansbandsfenomenet. Mer än en halv miljon skivor har norrmännen köpt av Vikingarnas samlade produktion. Gruppen börjar även snegla åt öster. Det statliga sovjetiska skivbolaget köper 40.000 exemplar av "Kramgoa Låtar 13".

När nummer 14 i serien släpps blir det premiär för Vikingar på CD. Ännu en gång vill man visa att gruppen tänker följa med utvecklingen.

Då Hänt i Veckan korar Årets bästa dansband 1987 är det Vikingarna som kliver upp på scen för att motta priset. Killarna firar blygsamt med öl och macka med motiveringen att det är en dag i morgon med ny publik och nya platser.

1987 blir också året då Vikingarna bestämmer sig för att starta eget skivbolag. Ett steg som ter sig ganska naturligt och följer den ständiga utvecklingen av bandet.

När Ragnar Dahlberg gör debut som programledare för programmet "Café Norrköping" har han ett säkert kort på handen. Vikingarna medverkar och resultatet blir mycket höga tittarsiffor. Det är det första i en rad samarbetsprojekt genom åren som Dahlberg gör tillsammans med Vikingarna.

I maj genomförs en av de första stora dansgalorna. Riksradion direktsänder med "I afton dans" och bandar för att senare kunna visa arrangemanget i TV. Totalt deltar cirka 8.000 människor på galan.

Nästa spelort blir Kanarieöarna för gruppen. Lokalen är Beach Club. Nu deltar inte Vikingarna enbart som underhållning, utan även som finansiärer i Cluben. Enligt planerna ska Vikingarna själva spela en månad per år. Däremellan ska andra svenska dansband få chansen. Efter ett par år läggs detta projekt i malpåse.

Med den sextonde "Kramgoa" finns två debutanter i sammanhanget. Det är TVs programledare Jacob Dahlin och Annika Hagström som är gästsolister på låten "Tredje Gången Gillt". Succén är given. Låten når en andraplats på Svensktoppen under 1988. Albumet säljer så bra att det bara är Roxette som når högre försäljningsiffror än Vikingarna detta år.

Ännu en musiker med förflutet hos Spotnicks kliver in som ordinarie under 1988. Kenth Andersson från Jönköping tar över basen efter Lars-Åke Svantesson.

1989 släpps inte bara "Kramgoa Låtar 17". Senare samma år gör gruppen ytterligare en skiva. På publikens begäran spelan man in "Andliga Sånger". Till hjälp tar killarna The Jordanaires, som under 15 år deltagit i Elvis Presleys skivinspelningar.

När Hänt i Veckan delar ut priset för populäraste dansbandet det här året är det dags för Vikingarna att åter igen triumfera. Trots populariteten och tydliga försäljningsframgångar så finns det kritiska röster som oförtröttligt skäller på dansbandsmusiken. När Grammisutdelningen ska arrangeras bestämmer juryn att dansbandsmusiken inte ska representeras. Motiveringen är att den inte tillför något nytt. Reaktionerna låter inte vänta på sig. Strax innan utdelning blir juryn tvungen att ändra sig och inrätta ett speciellt pris i klassen "årets dansband". Priset går till Vikingarna.

I juni -89 är det dags att vinna ny mark. Inför 25.000 personer gör bandet succé på Tivoli i Köpenhamn. Showen delas upp i två akter. Den första genomförs som en ren konsert, något bandet redan provat på i Norge. Efter pausen plockas bänkarna bort och publiken bjuds tillfälle till dans. I oktober vinner Vikingarna Hänts Meloditävling med låten "Mitt Eget Blå Hawaii", komponerad av Rose-Marie Stråhle, som blir en kompositör att räkna med för bandet.

På hösten förflyttar sig killarna österut till Singapore för tre välgörenhetskonserter, som arrangeras av Lions för barn och handikappade.

När 80-talet lider mot sitt slut dyker Vikingarna upp igen tillsammans med Ragnar Dahlberg, för att denna gång genomföra en nyårsgala. "Farväl Du Åttiotal" heter programmet som sänds från Stadshuset i Norrköping.

När så nittiotalet inleds är det dags för Tord Sjöman att tacka för sig. Istället kommer studiomusikern Lasse Westmann in, en kille som varit bekant med de övriga i gruppen under en längre tid. Lasse har under åren spelat med bland andra Arja Saijonmaa, kompat Ted Gärdestad i Melodifestivalen samt själv framfört en egen låt vid uttagningen 1983.

De stora dansgalorna fortsätter att locka rekordpublik. I Tönsberg i Norge arrangeras Nordens största dansgala som lockar 7.000 personer. Det råder näst intill "Beatleshysteri" i Norge kring de svenska Vikingarna.

Mitt i sommaren gör gruppen succé med en konsert i Slottsruinen på Öland. Drygt 2.500 personer kommer för att lyssna till sina favoriter. Senare, på hösten 1990, reser bandet till Nashville för att medverka i TV-programmet "Nashville Now", en direktsänd satellitsändning som når mer än 49 miljoner tittare. Ännu en gång samarbetar Vikingarna med The Jordanaires, som möjliggör USA-engagemanget. När killarna så återvänder är det dags för svenskt TV-framträdande när TV4 invigs. Vid nyårsnatten 1990 uppträder gruppen ännu en gång i en förinspelad nyårsgala i TV4 och dessutom i direktsändning hos Ragnar Dahlberg i TV2.

I augusti blir Jocke Johansson heltidsanställd av gruppen med uppgiften att ansvara för turnerandet. Jocke har själv ett musikaliskt förflutet och har varit en sjungande gästartist hos The Vikings på 60-talet.

Som ännu ett led i viljan att följa utvecklingen använder Vikingarna 1991 satelliten Tele-X i ett experiment. Syftet är att fler ska få möjlighet att dansa till nordens populäraste dansband. Samtidigt som bandet spelar i Karlstad kan de ses och höras på storbildsskärmar på danslokaler runt om i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Tanken är att fylla ut pausen medan dansbanden tar paus runtom spelplatserna.

Samma år vinner Vikingarna Hänt i Veckans Meloditävling för fjärde gången. Nu med "För Dina Blåa Ögons Skull" och på vårkanten 1992 får orkestern pris som årets bästa dansband vid Grammisutdelningen.

När så den tjugonde "Kramgoa Låtar" givits ut och bandet är mer populära än någonsin bestämmer killarna sig för att lägga Vikingarna på is tills vidare.

Och det skulle dröja två och ett halvt år innan Vikingarna återvände till scenen med undantag för ett specialframträdande på drottning Silvias 50-årsdag (i december 1993).

Hösten 1995 gör Vikingarna efterlängtad comeback. Albumet "Kramgoa Låtar 1995" kommer ut i september månad, och blir en enastående framgång. Skivan säljer Platina (över 100.000 exemplar) i Sverige, och Platina (över 50.000 exemplar ) i Norge. Sammanlagt i Skandinavien och Finland säljs mer än 190.000 exemplar!

Inte mindre än tre låtar från "Kramgoa Låtar 1995" går upp på Svensktoppen: "Ikväll", "Vänd Dig Inte Om" och "Sommar, Sol och Varma Vindar". Vikingarna gör under hösten ´95 även en rad framträdanden på DansGalor och i TV runtom i Norden.

Våren 1996 spelar bandet på SS Norway under en Västindien-kryssning med 2.200 gäster. Därefter följer turné med ett tjugotal framträdanden i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Hösten 1996 kommer Christers solo album "Varför Är Solen Så Röd", inspelat i Miami, producerat och arrangerat av Julio Iglesias legendariske producent Ramón Arcusa. Albumet blir en mycket stor framgång, säljer mer än 110.000 exemplar, och Christer genomför även en konsertturné med den här musiken i Sverige och Norge. I januari 1997 har Christer premiär som överste von Trapp i "Sound of Music" mot Carola på Göta Lejon i Stockholm. Han får strålande recensioner, och musikalen spelas hela våren inför utsålda hus.

Samtidigt gör Tony Eriksson sitt första, helt instrumentala solo-album "Under Ekars Djupa Grönska", som får ett mycket fint mottagande då det utkommer i mars.

I augusti 1997 avlider bandets store trummis, Anders Erixon.

I oktober 1997 kommer Vikingarna med "Kramgoa Låtar 1997". Roland Cedermarks "Du Gav Mej Ljusa Minnen" blir största hiten från albumet - Nr 1 på Svensktoppen i fem veckor. Skivan säljer Platina i Sverige, Guld i Norge, sammanlagt smått fantastiska 160.000 exemplar i Norden.

Efter alla år av ofattbart stora framgångar, var det väl ingen som trodde att Vikingarna 1998 skulle överträffa allt de tidigare gjort på skiva, och få sin största framgång någonsin på Svensk-toppen! Men hemma i Östersund hade Karin Hemmingsson och Tommy Andersson skrivit "Kan Man Älska Nån' På Avstånd", som Vikingarna spelade in, och första gången spelade i Ragnar Dahlbergs TV-program "På Turné" den 1 juli 1998. Fem veckor senare, den 8 augusti, gick den direkt in som Nr 1 på Svensktoppen. Ett halvår senare ligger den för 25:e veckan i rad kvar på Svensktoppens förstaplats.

Med "Kan Man Älska Nå'n På Avstånd" i spetsen, ger Vikingarna i oktober 1998 ut nya albumet "Kramgoa Låtar 1998". Skivan blir en ännu större försäljningsframgång än närmast föregående platta. Till dags dato är den Platina i både Sverige och Norge, såld i över 175.000 exemplar!

Med ett föregående album som sålt hela 160.000 ex i Skandinavien i ryggen, behöver Vikingarna knappast någon extra draghjälp för sin nya platta, Kramgoa Låtar 2000 (NMG). Ändå är Christer Sjögren mycket glad över det faktum att öppningsspåret, Rose-Marie Stråhles Ett Liv I Kärlek, redan innan det att nya albumet kom ut, lyckats ta sig upp på första platsen på Svensktoppen.

- Det hade vi faktiskt inte väntat, erkänner han. Jag märkte också på mig själv att jag blev riktigt, riktigt glad när jag fick besked om att "Ett Liv I Kärlek" var etta. Det är alltid lika roligt. Man ska aldrig ta något för givet…

Under senare tid har Östersundsparet Tommy Andersson och Karin Hemmingsson försett Vikingarna med två megahits på raken: först "Kan Man Älska Nån på Avstånd" och sedan "Våran Lilla Hemlighet".

På nya CD:n har Tommy och Karin också fått med hela tre låtar, och det är första gången i Vikingarnas framgångsrika skivhistoria. Bland annat Aldrig Nånsin Ska Jag Glömma Dig som Christer Sjögren tror mycket på:

- Det är någon slags magi i den låten. Den har det där speciella som är så svårt att beskriva i ord. Man vill lyssna vidare…

Vikingarna är naturligtvis mycket populära hos våra inhemska kompositörer och textförfattare och får sig tillskickat många låtar. Så också inför den här plattan.

- Ja, vi har säkert lyssnat igenom flera hundra låtar, säger Christer Sjögren. Och efter inspelningen hade vi tjugo låtar i potten, av vilka fjorton kom med på den slutgiltiga skivan. Den känns också väldigt stark och variationsrik.

Produktiva paret Lasse Holm och Gert Lengstrand har exempelvis bidragit med "Min Bästa Tid Har Jag Kvar ("en mycket medryckande låt med en rolig text, som har glimten i ögat") och från Bert Månsons penna kommer En Enda Blick ("en kvalitetslåt där jag verkligen får tillfälle att använda rösten").

Som vanligt har Vikingarna också plockat med några gamla godingar. Som Gunnar Wiklunds fyrtio år gamla hit Jag Vet.

- Gunnar var en av mina första idoler. Han hade en väldigt djup och varm stämma. I början av min karriär sjöng jag gärna hans låtar eftersom vi sjöng i samma tonart.

I höst ska Vikingarna bland annat följa upp framgångarna i Tyskland, där deras första tyska album "Kuschel Dich In Meine Arme" sålt i 80.000 ex och där två av deras singlar legat etta på Deutscher Schlager-listan i fem respektive två veckor. Nu väntar fler TV-framträdanden och inspelningen av ett nytt tyskt album.

Flera av låtarna från "Kramgoa låtar 2000" presenterar Christer och de andra Vikingarna hos Lasse Kronér i "Bingolotto" lördagen 9 september. Och sedan blir det dansgalor i såväl Sverige som Norge, Danmark och Finland innan Christer Sjögren 23 november ger sig ut på den obligatoriska Julturnén. Denna gång tillsammans med Sten Nilsson, Pernilla Wahlgren och Charlotte Nilsson.

Förutom Christer består Vikingarna 2003 av Tony Eriksson saxofon, Lasse Westmann gitarr, Erik Lihm keyboard, Kenth Andersson bas och Johan Norgren trummor.

Under hösten 2003 meddelar bandet att de tänker lägga av under 2004.

I januari 2004 avlider bandets store gitarrist, Lasse Westmann.

Sista uppträdandet sker där allting började en gång, nämligen parken i Arvika den 3 juli 2004.

Bandet återuppstod under olika konstellationer 2016-2018 och 2020 meddelades att Vikingarna gör sin slutgiltiga avskedsturné 2021-2022.