Adelsvapen bland förfäderna    

Beenfeldt

 


Blaa

 


Due-Glob

 


Folkungaätten

Folkungaätten eller Bjälboätten är sentida benämningar på en medeltida svensk kungasläkt. Till Folkungaätten räknas en del av de agnatiska ättlingarna till Bengt Snivil. Han hade tre kända söner, Birger, Magnus och Karl. Ättens medlemmar skall inte förväxlas med folkungar, en gruppering som gjorde flera uppror mot kungaättens styre.

Släkten brukar indelas i ett antal grenar och med Folkungaätten avses i allmänhet den gren som utgick från Birger jarl och i ett antal generationer från och med Birgers son Valdemar Birgersson kom att inneha kungamakten. Folkungaätten dog ut i slutet av 1300-talet med Erik Valdemarsson (den yngre).

 


Gøye

Gøye
eller Gjøe är en utdöd dansk uradelssläkt.
På 1300- och 1400-talen kallade linjer sig Krag och Staverskov. Ursprungligen hörde släkten hemma på Lolland.

Den nyare släktens äldre linje härstammade från landsdomaren på Lolland Knud Gøye til Kjelstrup, Kjerstrup och Galmindrup, vars son, Anders Gøye til samma gårdar (död 1559), var far till bland andra lensmanden i Nykøbing, senare på Højstrup Henning Gøye.

Den nyare släktens yngre linje härstammade från den rike och driftige godssamlaren Eskil Gøye til Krenkerup og Gisselfeld (död 1506). Han var far till Mogens Gøye och Henrik Gøye. Bland Mogens' talrika barn skall nämnas den fromma fru Eline Gøye (död 1563) och hennes syster Birgitte Gøye. Henrik Gøyes son Eskil Gøye till Skjørringe (död 1573), uppvaktade den fångne Kristian II på Kalundborg, var senare lensmand bland annat i Odense och Nyborg och proviansmästare i Fyn under Nordiska sjuårskriget. Hans son, Henrik Gøye till Skjørringe, var far till Mette Gøye och Anne Gøye. Deras brorsdotter Susanne Gøye var mor till Karen Brahe och syster till Marcus Gøye, med vilken familjen utslocknade på svärdssidan.

 


Hvide

Hvide-släkten
var den starkaste adelssläkten i medeltidens Danmark efter Valdemar den Stores seger över Svend Grathe. Den äldsta kända medlemmen av Hvidesläkten var Skjalm Hvide som ämnade att samla en flotta för havsangrepp på Venderna som hade dräpt hans bror Toke.
Skjalm Hvide var också fosterfar till Knud Lavard, son till kung Erik Ejegod.

Skjalms son Asser Rig var likaledes fosterfar till Lavards son Valdemar (senare den store). Då Knud Lavard blev dräpt av kung Niels son, Magnus 'Danmarks blomst,' år 1147 ledde Hvidarna Esbern Snare, Absalon och Sune Ebbesen, tillsammans med Lavards bröder upproret mot Niels och Magnus. Hvidarna slutade senare att stötta Erik Emunes son Sven Grathe och stödde istället Valdemar och Knud VI. Efter Valdemars seger över Sven belönades Hvidarna rikt och var den dominerande maktfaktorn i riket ända fram till 1200-talet.

Släkten fördelar sig omkring år 1300 i andra adelssläkter, men en mängd nu levande danskar med adelsbakgrund kan följa anorna tillbaka till denna berömda släkt..

 


Hvide-Galen

 


Løwencrone

 


Rani

Reventlow

Reventlow är en dansk, tysk och svensk adlig ätt. Ätten tillhör Danmarks äldsta och förnämsta ätter och räknas som dansk uradel. I början av 1200-talet förekommer den i Holstein och Mecklenburg samt uppträder med den holsteinska linjen först i början av 1300-talet i Danmark. Den holsteinska grenen är utdöd, och de nu levande linjerna i Danmark tillhör den Mecklenburgska, som kom till Danmark först på 1600-talet med en Detlev Reventlow. Från hans son Konrad Reventlow, som blev länsgreve, stammar de svenska och danska linjerna. I Tyskland finns ättegrenar som stammar från en sonson till Konrad Reventlows äldre bror.

I Sverige inkom ätten först med Einar Reventlow, som flyttade från Danmark till Sverige och blev svensk adelsman 1860, och 1861 introducerades på nummer 2335.

 

 

 


Saltensee af Tystofte

Staverskov

 


Ulfeldt

Ulfeld,
Ulfeldt, Ulffeldt, är en dansk adlig ätt, som omtalas redan i slutet av 1300-talet och utslocknade 1769.

 


Urne  

Vendelbo

 


Wangenheim